‘YALOVA’DAN KOPTUNUZ!’
..”Kimse Yalova’yı sahipsiz zannetmesin. Her yerde, her platformda gücümüz yettiği kadar Yalova’mızı ve Yalova hemşirelerimizin haklarını savunmaktan çekinmeyiz.”

..“HABERCİ’nin hassasiyetine katılıyoruz; DowAksa’da %51 çoğunluk Türk şirketin, yani Aksa’nın elinde olmalı.”

..“Akkök’e bağlı fabrikalar artık eskisi gibi Yalova’yı, Yalova esnafını düşünmüyor, önemsemiyor. Yalova ile ilgili konularda Aksa’nın istekli ve yapıcı olduğuna inanmıyoruz.”

 

Röportaj/ Büşra Gündüz

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Erbul, HABERCİ’nin sorularını cevapladı. Oda çalışmaları hakkında bilgi veren ve Yalova’nın öncelikli sorunlarını özetleyen Erbul, ayrıca HABERCİ’nin gündeme getirdiği DowAksa’daki yabancı ortaklığa ilişkin görüşlerini ifade etti ve fabrikaların Yalova esnaf-sanatkarına bakış açısı ile ilgili tespitlerini ortaya koydu.

“DAHA YAŞANABİLİR BİR YALOVA İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ.”

Yalova’nın gerek konumu gerekse nüfusu açısından kıymetli ve önemli bir şehir olduğunun altını çizen YESO Başkanı, “Biz sivil toplum kuruluşları olarak diyoruz ki; kimse Yalova’yı sahipsiz zannetmesin. Her yerde, her platformda gücümüz yettiği, sesimiz çıktığı kadar Yalova’mızı ve Yalova hemşirelerimizin haklarını savunmaktan yanayız. Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak, daha yaşanılır bir Yalova için, esnafımızın maliyetlerini ne kadar azaltabiliriz, alım gücünü ne kadar arttırabiliriz; bunların gündeme getirilmesini ve bu yönde adımlar atılmasını bekliyoruz. Bu bağlamda da Yalova’mızda en büyük problemlerden bir tanesinin trafik problemi olduğunun altını çizmek istiyoruz. Önümüzdeki yerel seçimlerde belediye başkan adaylarından beklentilerimiz; trafik sorununun çözümü konusunda kararlı olmaları. Hükümet kanadından beklentilerimiz de perakende yasasının çıkması. Bağ-Kur ve SGK maliyetlerinin bir şekilde azaltılıyor olması, prim gün sayısının makul seviyelere indirilmesi çok önemli. Bu noktada hükümetimizden ve belediyelerimizden destek bekliyoruz.”

“AKKÖK’E BAĞLI FABRİKALAR ARTIK ESKİSİ GİBİ YALOVA’YI, YALOVA ESNAFINI DÜŞÜNMÜYOR, ÖNEMSEMİYOR.”

“Yalova’da 150’den fazla meslek grubunda 2.000’den fazla üyemiz ile Yalova esnaf ve sanatkarı olarak hizmet vermekteyiz” diyen YESO Başkanı Necati Erbul, Akkök Şirketler Grubu’na bağlı fabrikaların Yalova’ya olan bakış açısına da değinerek, “DowAksa ve Akkök grubu ile bu zamana kadar herhangi bir iletişimimiz olmadı ya da bir iletişim beklentisi içerisinde olmadık. Geçtiğimiz dönemde Akkök Şirketler Grubu’na bağlı fabrikaların Yalova’ya kattıklarıyla son yıllarda kattıkları arasında büyük farklar olduğunun farkındayız. Artık eskisi gibi Yalova ile alakalı konularda Aksa’nın istekli ve yapıcı olduğuna inanmıyoruz. Fabrika yetkililerinin özellikle Yalova esnafına herhangi bir kazanım tesis etme ya da herhangi bir iş olanağı sağlama konusunda da çok fazla istekli olduğunu düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.

“HABERCİ’NİN HASSASİYETİNE KATILIYORUZ; DOWAKSA’DA %51 ÇOĞUNLUK TÜRK ŞİRKETİN, YANİ AKSA’NIN ELİNDE OLMALI.”

“Gerek prosedürler gerekse istihdam ve tedarikler noktasında olsun; son zamanlarda Yalovalı hemşerilerimizin fabrikalarda işten çıkarılmalarını da duyduktan sonra, profesyonel fabrika yöneticilerinin zaten yapıcı ve dayanışmacı bir amaçlarının olmadığını görüyoruz” şeklinde konuşan Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Erbul, şunları söyledi: “Gazetemiz HABERCİ’nin özellikle son günlerde gündeme getirdiği DowAksa’daki icra kurulunun yapılanması ve ABD ile Türk şirketlerinin %50-%50 ortaklığı konusunda farklı düşünmüyoruz.  Sadece Yalova’da değil, tüm Türkiye’de yerli ve milli firmalarımızın ortaklık yapılarının yabancıların lehine ya da eşit olmasına karşıyız. Yalova’mızda dünyanın sayılı fabrikaları arasında gösterilen; bu kadar büyük iş hacmi olan DowAksa’da ortaklığın büyük oranının Türklerin elinde, Türk şirketinin kontrolünde olmasından yanayız. Herhangi bir uyuşmazlıkta, doğacak sorunların devletimizin ve milletimizin lehine olacak şekilde, Türk ortakların elinde olması gerektiğine inanıyoruz. Sadece Yalova’da değil Türkiye’de faaliyet gösteren ve yabancı ortaklığı olan tüm şirketler için de aynı fikirdeyiz. Ancak Yalova işin içerisine girdiği zaman elbette hassasiyetimiz daha da artıyor. Yerli ve milli ürünler üreten firmaların ortaklık payının en az %51’inin Türklerin elinde olması gerektiğini düşünüyoruz. DowAksa, karbon elyaf ham maddesi ile İHA’lar ve SİHA’lar üzerinde de uygulaması yapılan ürünleri üretiyor. Gerek yerlilik ve millilik gerekse milli güvenlik konusunda ortaya çıkabilecek herhangi bir olumsuz durumda karar merciinin Türk yetkililerinin elinde olması çok önemli. Dış politikada yaşanabilecek olumsuzluklarda şirketler arası ortaklıkların sağlam yapılandırılmaması; yabancıların lehine olacak şekilde, dahası, ülkemizi zorda bırakacak şekilde kullanılabilir. Ayrıca bu durum, Yalova’mızın çevresini son derece olumsuz etkileyecek yanlış kararların verilmesine de yol açabilir.”

“AKKÖK ŞİRKETLER GRUBU İLE YENİDEN ESKİ YAPICI VE DAYANIŞMACI GÜNLERE DÖNMEK İSTERİZ.”

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Erbul, konuya ilişkin son olarak şunları söyledi: “Bizim kapımız herkese açık. Esnafımızın işlerini hareketlendirebilecek, esnafımıza katkı sağlayabilecek her oluşumda olacağımızı bildirmek isterim. Gerek iş alımları gerekse malzeme alımları gibi konulardan bahsediyorum. Yalova esnafını kalkındırabilecek hamlelerde, girişimlerde bulunulmalıdır. Akkök Şirketler Grubu’na bağlı fabrikalar gibi büyük fabrikaların Yalova esnafını kalkındırması gerektiğini düşünüyorum. Ancak uzun yıllardır Aksa ve diğerlerinin Yalova’ya bir faydasının, bir katkısının olmadığını, tam aksine, kendilerine sağladıkları faydalarla, arsalarla, yapı ruhsatları ile Yalova’dan haddinden fazla faydalandıklarını görüyoruz. Eskiye nazaran çok büyük katkılarının olduğuna inanmıyoruz. Yalova’yı seven, değer veren yöneticilerin içeride olduğu dönemlerde, Allah rahmet eylesin, Selçuk Bey’lerin olduğu dönemlerde Yalova’ya çok önemli ve değerli katkıların sağlandığına şahidiz. Yabancıların gelmesi ile birlikte Akkök Grubu Yalova’dan iyice uzaklaştı. Belki eski dönemlerdeki gibi Türk yöneticilerin etkin olmasıyla tekrar eski günlere dönme şansımız olabilir diye ümit ediyorum.”

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)