BAKAN VARANK VE NEBATİ YALOVA’DA
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Yalova’da açılış ve temel atma törenlerine katıldılar.

Avrasya OSB bünyesinde faaliyet gösteren  LC Laikinki Yalova Lojistik Merkezinin açılışı ve Yalova OSB bünyesinde, faaliyet gösterecek olan Yalova Nitelikli İstihdam Merkezi ve TSE Test-Kalibrasyon Merkezi Temel Atma Törenini gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ıYalova Valisi Muammer Erol, Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol,Yalova Belediye Başkanvekili Mustafa Tutuk, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir,  Avrasya OSB YönetimKurul Başkanı Vahap Küçük, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, MHP İlbaşkanı Namık Öz, ilçe ve belde belediye başkanları ile Yalova İl Protokolükarşıladılar.

YalovaValiliği, Yalova Belediyesi,  Yalova sanayi ve Ticaret Odası ile Ak Parti Yalovaİl başkanlığını ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Sanayive Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrasya OSB bünyesinde faaliyetgösteren  LC Waikiki Yalova Lojistik Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Açılıştakonuşan LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, AK Parti YalovaMilletvekili Ahmet Büyükgümüş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati veSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yalova OSB Yönetim Kurulu BaşkanıDirenç Özdemir ve Avrasya OSB Yönetim Kurul Başkanı Vahap Küçük’e yatırımlarnedeniyle teşekkür etti.

 

TÜRKİYE’Yİ ÜS OLARAKKULLANIYORUZ’..

 

LCWaikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, açılış töreninde yaptığıkonuşmada şunları kaydetti: “LC Waikiki olarak, 4 kıtada, 56 ülkede 1200’denfazla mağazamızla 1 milyon 800 bin metrekarede müşterilerimize ulaşılabilirmodayı sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İhracattaki rolümüzle ülkemizekonomisine ve istihdamına katkı sağlamayı en önemli sorumluluğumuz olarakgörerek ülkemizin bayrağını yurt dışında da dalgalandırmayı hedefledik. Bugünkendi üretim tesislerimizde 10.000, tedarikçilerimizde ise 150.000 binvatandaşımıza iş imkanı sağlıyoruz. Uluslararası pazarlarda sürdürülebilirbüyümemizi sağlamak için üretim yatırımlarımız kadar lojistik ağımızayaptığımız yatırımlar da önemli.”

 TOPLAM ALAN 785 BİNMETREKAREYE ULAŞTI..

 KonuşmasındaLC Waikiki’nin küresel büyüme planlarına da değinen Küçük, “Bu kapsamdayaptığımız yatırımlarla bugün; İstanbul, Aksaray ve Yalova ile birlikte LCWaikiki’nin yurt içinde 685.000 m2, yurt dışında 100.000 m2 olmak üzerelojistik merkezi toplam alanı 785.000 bin m2’ye ulaştı. Yalova LojistikMerkezi’nin haftalık sevk kapasitesi ise 1-1.5  milyon adet ürün olacak.Bu yıl, 8 yeni ülkeye giriş yaparak, yurt dışında 120, yurt içinde 30, olmak üzeretoplam 150 yeni mağaza açacağız. Ciro büyüklüğümüzü de geçen yıla göre %80artırarak, 66 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

‘YALOVA’YI YÜZLERCEESERLE DONATTIK’..

 

VahapKüçük’ün konuşmasından sonra söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebatide, şu sözlere yer verdi: “Coğrafi konumunun sunduğu muazzam olanaklarlaMarmara Bölgemizin adeta goncası olan; Rabbimizin kentimize lütfu şifa deryasıkaynak sularıyla;  refahın, turizmin, tarımın, sanayinin ve geleceğinkenti Yalova. Milletimize hizmet uğrunda, koyduğumuz her tuğlaya, attığımız heradıma düşman olanlara inat; bizler beraberce inşa etmeye, yeni tesisler açmaya,hep daha iyisini hedeflemeye devam edeceğiz. İktidarımız süresince yerelkalkınmayı en önemli gündem maddelerimiz arasına aldık. Ülkemiz gibi,şehirlerimiz de çağ atladı. Güzel Yalova’mızı eğitimden sağlığa, konuttanulaşım altyapısına, enerjiden sulamaya, sanayi tesislerinden üretime kadaryüzlerce eserle donattık.”

‘YALOVA İHRACATTA ŞAHAKALKTI’..

Yalova’yıtakdir ettiğini söyleyen Nebati, şöyle konuştu: “Şehrimiz, İstanbul, Bursa veKocaeli gibi metropol kentlere yakınlığıyla eşsiz bir konumda yer alıyor.Yalova’nın bu açıdan kalkınmasına da hizmet etmek şiarıyla, Yap-İşlet-Devretmodeliyle ülkemizde gerçekleştirilen en büyük proje olan Gebze-Orhangazi-İzmirOtoyolunu ve Osmangazi Köprüsünü vatandaşlarımızın hizmetine açtık. Şehrimizinekonomik kalkınmasını yukarı çekebilecek pek çok yönünü, bölgesel ve ulusalkalkınma hamlemize dayanak yapılan yatırımlarla güçlendirdik. Bu sayede Yalova,2020 yılında yüzde 7,1 oranında büyüyerek ülkemiz genelinin üzerinde bir başarıgöstermiş, toplam 18,4 milyar liralık katma değer üretmiştir. Yalova ihracatmiktarı bakımından da son 20 yılda adeta şaha kalkmıştır. 2002 yılında 16 milyondolar olan ihracatını 2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla tam 51 kat artıraraktoplamda 835 milyon dolar seviyesine yükseltmeyi başarmıştır. İnşallah, bugünaçılışını yaptığımız bu tesisle birlikte çıtayı daha da yukarılarataşıyacağınıza can-ı gönülden inanıyorum.”

 

‘ARAYI UZATMADANYALOVA’YA GELİYORUZ’..

 

BakanNebati’nin konuşmasından sonra söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı MustafaVarank ise, “Yalova yeşiliyle mavisiyle insana huzur veren şehirlerimizden birtanesi. Son yıllarda üretimde de büyük bir çıkış yakaladığını görmek Sanayi veTeknoloji Bakanı olarak bana ayrı bir mutluluk veriyor. Biz çalışkan, ülkesiniseven, misafirperver Yalovalı kardeşlerimizi tüm samimiyetimizle seviyoruz.Biliyoruz ki Yalovalı kardeşlerimiz de bizi seviyor. Bu manada arayı fazlauzatmadan sık sık bu güzel şehre geliyoruz. Şahsen Yalova’nın kendisine yapılanövgüleri fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Ülkemize büyük katkılar sağlıyor.İhracatı her yıl ciddi oranda artış gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Yalova’nınihracatı 1 milyar dolara yaklaştı. Gayri Safi Milli Hasılaya sağladığı katkısürekli artıyor. Tabİi bütün bu artışlar aslında yatırımlarla beraber geliyor.İmalat sanayi kapasitesi her geçen gün daha da yukarılara çıkıyor. En son Nisanayında DowAksa’nın karbon elyaf üretim tesisinin temel atma töreninekatılmıştık. Bugün de yine Türkiye’nin yüz akı firmalarından olan LCWaikiki’nin Lojistik Merkezi’nin açılışı için huzurlarınızdayız. Artıkgünümüzde dünyanın neresine giderseniz gidin, başarılarıyla gurur duyduğumuz LCWaikiki’yi görmeniz mümkün” diye konuştu.

‘HAFTALIK SEVKİYATKAPASİTESİ 1 MİLYON ADET OLACAK’..

 

Lojistikmerkezinin bin vatandaşa ekmek kapısı olacağını söyleyen Varank, “LC Waikiki 4kıta 56 ülkede 1232 mağazaya sahip. Avrupa’nın en büyük altıncı giyim perakendecisi.LC Waikiki’nin sadece geçtiğimiz yıl 1 milyar dolarlık ihracatı var. Çalışansayısı 60 bini geçti. LC Waikiki Yalova Lojistik Merkezi’nin toplam alanı tamıtamına 274 bin metrekare olacak. Şu anda lojistik merkezinin inşaatı tamamlanan91 bin metrekare, 62 bin palet kapasiteli ilk bölümünü açıyoruz. Sadece açılışıyapılan bu alanda haftalık sevk kapasitesi 1 milyon adet ürün. Bütünyatırımların tamamlanması ile bu rakam 2 milyona kadar çıkacak. Ayrıca lojistikmerkezi bin vatandaşımıza da ekmek kapısı olacak” dedi.

Sanayive Teknoloji Bakanı Mustafa Varank daha sonra Yalova OSB bünyesinde, faaliyetgösterecek olan Yalova Nitelikli İstihdam Merkezi ve TSE Test-KalibrasyonMerkezi Temel Atma Törenini gerçekleştirdi.

 

TSE TEST VE KALİBRASYONMERKEZİ AÇILDI..

 

ArdındanMarmara Bölgesi’nde ilklere imza atacak olan TSE Test ve KalibrasyonMerkezi’nin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıylayapıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Yalova OSB Yönetim KuruluBaşkanı Direnç Özdemir, şunları söyledi: “OSB’mizin temel mottosu Yerli YeşilYenilikçi’dir; biliyorsunuz. Bu mottoyu nereden ilham aldınız diye soruyorlar.Bizim için bugünün ayrı bir önemi var, çünkü bu mottonun mimari SayınBakanımızdır. Sayın Bakanımızın göreve geldiği ilk yılında kendi imzasıylayürürlüğe girmiş olan Sanayi Strateji Belgesi’ndeki vizyondur bu. Biz bunubüyük bir gururla misyon edindik. İlk olarak hayata geçiren Organize SanayiBölgesi olma yolunda ilerliyoruz. Bu anlamda huzurlarınızda Sayın Bakanımızatekrar teşekkür etmek istiyorum. Bu anlamda bugün temelini atacağımız projeninyanında ayrıca TSE ile çok kıymetli bir çalışma daha yürütüyoruz.Araştırmalarımıza göre dünyada ilk kez bir sanayi yerleşkesi tüm binalarındayeşil bina sertifikasyonu şartnamesi uyguluyor. Biz bunu Yeşil Yalovamızda veTürkiye’de ilk başaran OSB olacağız inşallah. Bugün temelini attığımızNitelikli İstihdam Merkezimiz ile yılda yaklaşık üç bin kişiye yerinden veuzaktan eğitim ile sanayicilerimizi en önemli ihtiyacı olan nitelikli personelihtiyacını inşallah gideriyor olacağız. Test ve Kalibrasyon Merkezimizde deMarmara Bölgesi’nde olmayan test ve kalibrasyonların yapılacağı, diğer taraftanda; mekanik test laboratuvarı otomotiv ve demir yolları için ihtisaslaboratuvarlarını barındıran yaklaşık dört bin metrekarelik bir merkezi hayatageçiriyor olacağız.”

 

‘YALOVA’DA OSB SAYISI4’E YÜKSELDİ’..

 

Yalova’daOSB sayısının 4’e yükseldiğini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı MustafaVarank, şöyle konuştu. “Bize görüş vermeyen kurumların pozitif görüş verdiğinikabul edeceğiz, biz yolumuza devam edeceğiz. Biz kimsenin üç ay, beş ay görüşvermesini bekleyemeyiz. İnşallah yeni organize sanayi bölgeleriyle bir nebzeolsun yatırım yeri bulma konusunda bir rahatlama yaşayacağımıza inanıyoruz. Biziktidara gelmeden önce çevresinde İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi önemli sanayişehirlerinin bulunduğu Yalova’da bir tane bile organize sanayi bölgesi yoktu.Hamdolsun son 20 yılda verdiğimiz desteklerle Yalova’daki organize sanayibölgesi sayısı 4’e yükseldi. Bugün bu organize sanayi bölgelerinde 4 bininüzerinde vatandaşımız istihdam ediliyor. Bu yeşil vizyonu sayesinde şu anda buinşaatı devam eden tesisler, daha az kaynak tüketen ve enerjiyi verimli şekildekullanan yapılar şeklinde inşaatları devam ediyor. Binalar tamamladığında TürkStandardları Enstitüsü’nün yeşil bina sertifikasyonuna da buradaki tesislersahip olacak. Bu organize sanayi bölgemizde sürdürülebilir su yönetimi için birbaraj, yağmur suyunun kullanılması için altyapı, sokak aydınlatmalarındayenilenebilir enerji, akıllı elektrik araç otopark projeleri, sıfır atıkyönetim sistemi, laboratuvarlar, enstitüler, fakülte ve meslek lisesi binalarıyer alacak. Bu manada bu organize sanayi bölgesinin vizyoner yaklaşımları tümorganize sanayi bölgeleri için bir pusula niteliğinde olmalıdır.” Konuşmalarınardından protokol üyelerinin katılımlarıyla hep birlikte butona basıldı.

 

NİTELİKLİ İSTİHDAMMERKEZİ GENÇLERE UMUT OLACAK..

 

Geçtiğimiznisan ayında Bakan Varank’ın da katılımıyla Yalova Valiliği’nde protokolüimzalananYalova Nitelikli İstihdam Merkezi projesi ile; Yalova Makine İhtisasOrganize Sanayi Bölgesi bünyesinde kurulacak ve MARKA tarafından desteklenecekSürekli Eğitim Merkezi (SEM) gençlere umut olacak. Üretim tesislerinin en önemlisorunu olan nitelikli çalışan istihdamı konusunda Yalova’da yaşayan özelliklegenç işsizlerin, bu projeyle kurulacak eğitim merkezinde sanayi sektörüneyönelik istihdam garantili mesleki eğitimleriyle, sanayi için gereklinitelikler edindirilerek iş gücüne katılımları sağlanacak.

 

TÜRKİYE’DE BİR İLK..

 

TSETest ve Kalibrasyon Merkezi ile; bölgede faaliyet gösterecek tüm katılımcılarınbelgelendirme, test ve kalibrasyon hizmetleri sağlanacak. Öte yandan TSEbünyesinde yapılmayan deneylerin yapılabilmesi için içerisinde bir laboratuvaryapılması da planlanıyor. Otomotiv sektörüne, Yalova ve Tuzla tersanelerbölgesine, deniz ve demiryolu ulaşım sektörüne yakınlığı ile dikkat çekenYalova Makine İhtisas OSB’nin, buralara hizmet verecek test ve kalibrasyonmerkezini içerisinde bulunduracak olması ile Türkiye’de ilk kez bir OSB’de TSEkampüsü yer alacak.

 

‘MOTTOMUZUN MİMARISAYIN BAKANIMIZDIR’..

 

Törendekonuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Yalova OSB Yönetim Kurulu Başkanı DirençÖzdemir, “OSB’mizin temel mottosu Yerli Yeşil Yenilikçi’dir biliyorsunuz. Bumottoyu nereden ilham aldınız diye soruyorlar. Bizimiçin bugünün ayrı bir önemivar, çünkü bu mottonun mimari Sayın Bakanımızdır. Sayın Bakanımızın görevegeldiği ilk yılında kendi imzasıyla yürürlüğe girmiş olan Sanayi StratejiBelgesi’ndeki vizyondur bu. Biz bunu büyük bir gururla misyon edindik. İlkolarak hayata geçiren Organize Sanayi Bölgesi olma yolunda ilerliyoruz. Bu anlamdahuzurlarınızda Sayın Bakanımıza tekrar teşekkür etmek istiyorum” dedi. AvrupaBirliği Yeşil Mutabakat Bildirisi, Çin’in 2060 Karbon Sıfır EmisyonuDeklarasyonu ve Amerika’nın da Paris Antlaşması’na katılımıyla çevreyaklaşımlarının ciddi bir şekilde artacağı bir döneme girildiğini, sanayicileride bu duruma hazırlıklı hale getirmeye çalıştıklarını söyleyen Direnç Özdemir,“Bu anlamda bugün temelini atacağımız projenin yanında ayrıca TSE ile çokkıymetli bir çalışma daha yürütüyoruz. Araştırmalarımıza göre dünyada ilk kezbir sanayi yerleşkesi tüm binalarında yeşil bina sertifikasyonu şartnamesiuyguluyor. Biz bunu Yeşil Yalovamızda ve Türkiye’de ilk başaran OSB olacağızinşallah” ifadelerini kullandı.

Pilotokulları Sercan Yazar MTAL ve Yalova Üniversitesiyle de çok kıymetli çalışmalaryapıldığını belirten Başkan Özdemir, Teknofest Karadeniz’e katılan tek OSBolduklarını ve hem meslek lisesinden hem de üniversiteden ikişer takımlayarışmalara girildiğini, aynı zamanda da tüm takımların ilk 10’a girdiğini dilegetiren Direnç Özdemir, “Bugün temelini attığımız Nitelikli İstihdam Merkezimizile yılda yaklaşık üç bin kişiye yerinden ve uzaktan eğitim ilesanayicilerimizi en önemli ihtiyacı olan nitelikli personel ihtiyacını inşallahgideriyor olacağız. Test ve Kalibrasyon Merkezimizde de Marmara Bölgesi’ndeolmayan test ve kalibrasyonların yapılacağı, diğer taraftan da; mekanik testlaboratuvarı otomotiv ve demir yolları için ihtisas laboratuvarlarınıbarındıran yaklaşık dört bin metrekarelik bir merkezi hayata geçiriyorolacağız” diyerek hayırlı olması dilekleriyle sözlerini noktaladı. BaşkanÖzdemir’den sonra söz alan TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Ülkemizin rekabetiniartırmak ulusal ve uluslararası derecede ticaretini kolaylaştırmak ve toplumunyaşam düzeyini yükseltmek için standardizasyon ve uygunluk değerlendirmelerinibağımsız etkin ve güvenilir sağlama misyonunu taşıdıklarını muayene ve testhizmetlerini büyüttüğünü Togg’a yakın olmasıyla konumunun Yalova OSB içerisindeolmasıyla otomotiv sanayisine hizmet vereceğini belirtti. Daha sonra sırasıylasöz alan AK Parti Milletvekilleri Meliha Akyol ve Ahmet Büyükgümüş de YalovaOSB’nin Yalova’nın ve Türkiye’nin parlayan yıldızı olduğunu, yerli ve yenilikçibirçok projeye imza atarken, yeşilden ve sürdürülebilirlikten de hiç ödünverilmediğini belirterek, OSB Yönetimini tebrik etti.

 

‘YALOVA OSB’NİN VİZYONUFARKLI’.

.

Enson kürsüye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Son zamanlardadünya büyük çalkantılar içerisindeyken, biz yolumuza emin adımlarla devamediyoruz. Sanayicilerimizin ve girişimcilerimizin yatırım iştahı çok şükürbitmiyor. İşte Yalova’da da bunun örneğini görüyoruz” dedi. Yalova OSB’ninyenilikçi, yeşil ve sürdürülebilir üretim vizyonunu ortaya koyarak farklılığınıgösterdiğini belirten Bakan Varank, “OSB’lerimizin sayısı 341’e ulaştı.Türkiye’de yatırım iştahı en üst seviyede. Yalova da yatırımların birer birertemelleri atılıyor. Edirne’den Diyarbakır’a Samsun’dan Adana’ya 44 yeni OSBiçin yer seçimi çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yalova üretim istihdam ve ihracatüssü olan OSB’lerden biri de bugün bizleri en güzel şekilde ağırlayan YalovaMakine İhtisas OSB’dir. Burada farklı bir vizyonu Tüm Türkiye’ye gösteriyoruz.OSB’mizin en önemli özellikleri yenilikçi yeşil ve sürdürülebilir bir üretimüssü olma vizyonunu bu dönemde ortaya koyabilmesidir. 620 hektar alana sahipYalova Makine İhtisas OSB yeşil yatırımlarını tamamladığında çevreci biraltyapıya sahip olacak.  İlk fabrikaların temelleri kısa süre önce atıldı.Biraz önce başkana sordum inşallah ilk açılışları nisan ayı gibi yapacağız.İnşallah ilk açılışlar olduğunda nisanda Yalova’mızı ziyaret edelim onun da hepbirlikte açılışını gerçekleştirelim.  Yeşil vizyonu sayesinde şu andainşaatı devam eden bu tesisler daha az kaynak tüketen ve enerjiyi verimlişekilde kullanan yapılar şeklinde inşaatları devam ediyor. Binalartamamlandığında TSE’nin yeşil bina sertifikasyonuna sahip olacak. Başkanımız dabahsetti diğer OSB’lere örnek olmak açısından ben yine tekrar etmek isterim kibakınız bu OSB’de sürdürülebilir su yönetimi için 2 milyon m3 hacimli birbaraj, yağmur suyunun kullanılması için bir altyapı, sokak aydınlatmalarındayenilenebilir enerji, akıllı elektrikli otopark projeleri sıfır atık yönetimsistemi, laboratuvarlar enstitüler fakülte ve meslek lisesi yer alacaktır, bumanada OSB’nin yaklaşımı tüm OSB’lere pusula niteliğinde olmalıdır. Ve tabisadece OSB’ler için değil aslında yerel yönetimlere de örnek olacak birçalışma.  En güzel örnekleri yaparak vatandaşımızın ihtiyacı olanhizmetleri onlarla buluşturacağız.” dedi.

 

BAKAN VARANK MÜJDEYİVERDİ!

 

Yenibir müjde de paylaşan Bakan Varank, “Yalova Makine OSB’nin yeni bir projesivar. Tümleşik haberleşme ve güvenlik sistemi projesi bakanlığımızın 2023yatırım programına biz bunu strateji bütçe başkanlığına teklif ettik. İnşallahbu teklif kabul edilirse projeyi bir an önce beraber hayata geçirmiş olacağız.Bu vesileyle de bu iş hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.

Törensonunda Yalova OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, Bakan Varank’a;Yalova’da sanayinin ilk izlerini taşıyan Yalova İbrahim Müteferrika KağıtFabrikası’nın müzesi tarafından bu törene özel olarak üretilen, içerisindeakşam sefası, hatmi çiçeği, zambak ve horoz ibiği çiçeğinin ata tohumlarınınbulunduğu el yapımı kağıt üzerine TSE Test ve Kalibrasyon Merkezi tapusunuhediye etti.

Açılışve Temel atma törenin ardından Maliye ve Hazine Bakanı Dr. NureddinNebati  Yalova Valiliğini ziyaret anısına Valilik Şeref Defteriniimzaladı. Ardından Valilik makamında il geneli hakkında bilgiler aldı. Valilikziyaretinin ardından, Maliye ve Hazine Bakanı Dr. Nureddin Nebati, YalovaBelediyesini ziyaret ederek il genelinde yapılan çalışmalar hakkındayetkililerden bilgi aldı. Ziyaretlerinin bitiminden sonra esnaf ziyarettibulunan Maliye ve Hazine Bakanı Dr. Nureddin Nebati vatandaşlarla sohbet etti. Programın devamında Yalova Ticaret ve Sanayi Odası toplantı sonunda İş Dünyası ve STK temsilcileri ile istişare toplantısında bulundu.  Toplantının bitimininardından AK PARTİ İl Başkanlığına ziyaretlerinin ardından programlar son buldu.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)