ARMAGAZ İHALESİ MECLİS GÜNDEMİNDE
ARMAGAZ İHALESİ MECLİS GÜNDEMİNDE

 Yalova ve çevresine doğalgaz sağlayan ARMAGAZ dağıtım şebekesinin; işletme dağıtım, genişletme, bakım ve onarım yapımı koşullarıyla 30 yıl süreyle satışa çıkarılması Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle Soru Önergesi veren CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın,“Şirket hizmet kalitesi ve arz güvenliği konularında sınıfta kaldı” sözlerini anımsatarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına, “Yalova halkının sırtından haksız bir kazanç mı sağlandı? Tüketici hizmetlerindeki aksaklıklara neden bugüne kadar sessiz kalındı? Şirket BOTAŞ'a olan borçlarını ödemiş olsaydı, hizmet kalitesindeki ve arz güvenliğindeki sorunlar görmezden mi gelinecekti?” sorularını yöneltti.

Yalova ve çevresine doğalgaz sağlayan ARMAGAZ dağıtım şebekesinin; işletme dağıtım, genişletme, bakım ve onarım yapımı koşullarıyla 30 yıl süreyle satışa çıkarılması Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle Soru Önergesi veren CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın,“Şirket hizmet kalitesi ve arz güvenliği konularında sınıfta kaldı” sözlerini anımsatarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına, “Yalova halkının sırtından haksız bir kazanç mı sağlandı? Tüketici hizmetlerindeki aksaklıklara neden bugüne kadar sessiz kalındı? Şirket BOTAŞ'a olan borçlarını ödemiş olsaydı, hizmet kalitesindeki ve arz güvenliğindeki sorunlar görmezden mi gelinecekti?” sorularını yöneltti.

 

Ankara-(TBMM) Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Yalova ve çevresinde doğalgaz hizmeti sağlayan Armagaz Arsan Marmara Doğalgaz Dağıtım A.Ş’nin kayyuma devredilerek, doğal gaz dağıtım hizmetinin satışa çıkarılmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. 

 

YALOVA HALKI ÜZERİNDEN HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANDI MI?

Söz konusu satışın Yalova’da doğalgaz hizmetinden faydalanan on binlerce kişiyi yakından ilgilendirdiğini kaydeden CHP’li Becan, doğalgaz dağıtım şirketlerine kayyum atanmasının önünü açan düzenlemenin 2017 yılında getirildiğini belirterek, “Bir dağıtım şirketine Kayyum atanabilmesi için ‘Mali durumun dağıtım faaliyeti kapsamındaki yükümlülükleri yerine getiremeyecek kadar kötüleşmesi’, ‘Mevzuat ihlallerinin, dağıtım faaliyetinin gerektirdiği hizmetleri kabul edilemeyecek düzeyde aksatması’, ‘Şirketin mevzuata aykırılıkları alışkanlık edinmesi’, ‘Şirketin faaliyetlerini yerine getiremeyecek düzeyde yönetilemez hale gelmesi’ ve ‘Dağıtım faaliyetinin niteliğinin veya kalitesinin kabul edilemeyecek düzeyde düşmesi’ gibi şartlardan bir veya birkaçının oluşması gerekiyor. EPDK Başkanının açıklamalarından anlıyoruz ki, Yalova’da doğalgaz satışından elde edilen ancak yetkili kuruma ödenmeyen bir borç var. Burada Yalova halkı üzerinden elde edilmiş bir haksız kazanç söz konusu mudur, bu hususun da açıklığa kavuşturulması gerekiyor” diye konuştu.  

 

BORÇ YALOVA HALKINA KALMASIN!

Soru Önergesinin gerekçesinde Armagaz ile BOTAŞ arasında Yalova için doğal gaz dağıtım sözleşmesinin imzalandığı 2005 yılından beri süregelen bir çekişme olduğuna yer veren Tahsin Becan, “EPDK Başkanı konuyla ilgili yaptığı Eylül ayında açıklamada, şirketin hizmet kalitesi ve arz güvenliği konularında sınıfta kaldığını belirtmişti. Öyle anlaşılıyor ki kendi alacağı söz konusu olunca devreye giren kamu otoritesi, yıllar boyunca Yalova halkının yaşadığı mağduriyete sessiz kalmış. Şimdi 30 yıllığına yeni bir doğal gaz dağıtım ihalesine çıkılıyor. Mevcut borç Yalova halkının sırtına kalmasın. Yalovalı’nın hakkını yedirmeyiz” diye konuştu. 

 

 

BAKANA ARMAZGAZ SORULARI

 

1) ARMAGAZ’a kayyum atanmasına sebep olan borcun miktarı nedir? Bu borcun anapara ve faiz olmak üzere yıllara göre dağılımı nedir? Söz konusu borcun sebebi nedir?

 

2) EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “şirket hizmet kalitesi ve arz güvenliği konularında sınıfta kalmıştır” açıklamasını yaparken, ARMAGAZ’ın Yalovalı hemşerilerimizden haksız yere kazanç sağladığını mı ifade etmektedir? 

 

3) Hizmet kalitesinin kötü olması nedeniyle şirketin elde ettiği haksız bir kazanç varsa bu kazancın yıllara göre dağılımı nedir? 

 

4) Bilindiği üzere Uluslararası Enerji Ajansı, arz güvenliğini, “Enerji kaynaklarının satın alınabilir bir fiyattan kesintisiz bir şekilde ulaşılabilirliği” olarak tanımlamaktadır. ARMAGAZ Yalova’daki abonelerine doğal gazı satın alınabilir bir fiyatın üzerinde mi satmıştır?

 

5) Yalovalı hemşerilerimizin haksız yere ödediği bir meblağ olup olmadığı araştırılacak mıdır? Araştırma sonunda tespit edilecek haksız kazanç Yalovalılara iade edilecek midir?

6) Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 25 Ocak2024 tarih ce 12381 sayılı Kararı ile Armagaz Arsan Marmara Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin doğalgaz dağıtım şebekesini; dağıtım, genişletme, iyileştirme, bakım ve onarım yapma koşullarıyla 30 seneliğine satışa çıkarmıştır. Satış gerçekleşene kadar Yalova halkı bir hizmet kaybına uğrayacak mıdır? Satış gerçekleştikten sonra mevcut doğal gaz tarifelerinde bir değişiklik olacak mıdır?   Yalova halkının yeni bir mağduriyet yaşamaması için ne gibi tedbirler aldınız?

 

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)