YALOVALI ARI ÜRETİCİLERİNE YÖNELİK PANEL
Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen ve Doğu Marmara kalkınma Ajansının destekçisi olduğu "Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcık Projesi" nin Tanıtım Paneli düzenlendi.

Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen ve Doğu Marmara kalkınma Ajansının destekçisi olduğu "Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcık Projesi" nin Tanıtım Paneli düzenlendi.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen tanıtım paneline Vali Dr. Hülya Kaya, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdare Sekreteri Ümit Yılmaz, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Marka Yalova yetkilileri, Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz,  Arıcılar Birliği yönetimi ve üyeleri, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üreticiler ve kurum personeli katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Birlik Başkanı Hakan Gündüzün açılış konuşması ile başlayan panelde Arıcılar Birliğinin MARKA ve Yalova İl Özel İdaresi desteği ile yürüttükleri projeleri ve çalışmaları anlatan video gösterimi yapıldı. Daha sonra Proje pesonellerinden Dr. Yasin Özdemir projenin tanıtım sunumunu gerçekleştirdi.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar panelde yaptığı konuşmada; “İlimiz 798.000 da yüzölçümü ile Türkiye'nin en küçük ilidir. Bu yüzölçümün %62'si ormanlık ve fundalık arazidir. Yalova'nın iklimi ve bitki örtüsünün zenginliği arıcılık için önemli bir avantajdır. Bu avantaj gelecek nesillere de sürdürülebilir üretimin garantisidir. Ihlamur, kestane, böğürtlen, kekik, akasya, karabaş otu Yalova'nın bitki örtüsünün zenginliğini ortaya koymaktadır.İlimizde 2023 yılı itibariyle 380 arıcılık işletmesi ve 27.050 adet arılı kovan mevcuttur. Değişen iklim koşulları arıları da olumsuz etkilediği için kovan sayımızda zaman zaman azalmalar meydana gelse de en son yapılan bal hasadından 257.5 ton bal elde edilmiştir." dedi.

Yalova'daki bal üretiminin büyük bir bölümünü son derece değerli olan kestane ve ıhlamur balı oluşturrduğuna dikkat çeken Parıldar "Yapılan analizler neticesinde Yalova'mızda üretilen balın, kestane oranının %80 lerin üzerine çıktığı görülmüştür. Bu da Yalova Kestane Balını tescil ettirme yönünde bizi harekete geçirdi ve 23.06.2020 tarihinde coğrafi işaret almak yapmış olduğumuz başvura son aşamaya gelmiş bulunmaktayız."dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel yaptığı konuşmada; Arıcılar Birliğinin ilk defa bal dolum tesisi ile ilgili bir destek aldığının bu desteğin ardından Birliğin yine başarılı projeler yapmaya devam ettiğini ve Yalova'nın bir markası olarak gördüklerini söyledi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu'da yaptığı konuşmada Yalova'da güzel işler yapan partnerlerin olduğunu ve bu partnerlerin uyum içinde çalışması sayesinde projelerin başarılı şekilde yürütülebildiğini belirtmiştir. Proje kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün sağladığı bilimsel desteğin ve Tarım İl Müdürlüğü'nün sağladığı teknik desteğin arıcılara önemli katkılar sunduğunu ve proje için değerli olduğunu belirtti.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)