MİLLET ÇİFTLİĞİNDE MAHKEME KARAR VERDİ
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisi olarak kullanılan ve 20 Mayıs 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile “Millet Bahçesi” yapılması kararlaştırılan Yalova Devlet Hastanesi ile Kiptaş konutları arasında bulunan araziye ilişkin mahkeme kararı açıklandı.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisi olarak kullanılan ve 20 Mayıs 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile “Millet Bahçesi” yapılması kararlaştırılan Yalova Devlet Hastanesi ile Kiptaş konutları arasında bulunan araziye ilişkin  Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından açılan dava sonuçlandı.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Dr. M. Emin Ergün, mahkeme kararına ilişkin yaptığı açıklamada "Bursa 3. İdari Mahkemesi Esas No: 2022/316 ve Karar No: 2023/908 ile verilen kararda ZMO haklı bulunmuş ve işlemin iptaline karar verilmiştir. Bilindiği gibi Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün kullanımında olan Yalova ili, Merkez ilçesi, Gaziosmanpaşa mahallesi, 1474 ada 12 parsel sayılı 11.3574 ha. yüzölçümlü alanın "Millet Bahçesi" yapılmak üzere 20.05.2020 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına tahsisi yapılmıştı. Yapılan işlemlerin hukuka aykırı olduğunu ve iptalini isteyen ZMO konuyu yargıya taşımıştır. 3. İdari Mahkemesi 10 sayfalık kararının sonunda özetle şu ifadeyi kullanmışıtır:" diyerek şöyle devam etti.

"Bu durumda yukarıda açıklanan nedenlerle; anılan projenin kamu yararının zorunlu kıldığı ve başka yerlerde de yapılması mümkün olmayan yatırım veya faaliyetlerden olmadığı, dolayısıyla, önemli bir ekonomik veya toplumsal ihtiyaca cevap vermeyen ve kamu yararı yönünden zorunluluk taşımayan proje nedeniyle mutlak tarım arazisinin amaç dışı kullanımını zorunlu kılan kamusal bir yararı bulunmadığı, alanın tarım dışı kullanımı uygun görüldüğü takdirde tarımsal üretim bazında kayıp olacağı anlaşılmakla dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)