İşsizlik maaşına yeni düzenleme: 2018 İşsizlik maaşı nasıl alınır?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarından 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışma şartını değiştireceklerini böylece bu ödenekten daha fazla kişinin yararlanmasını sağlayacaklarını söyledi. 120 gün şartı esnedikten sonra 14 bin kişinin sistemden faydalanacağı öğrenildi. 2018 işsizlik maaşında yeni düzenlemeye dair merak edilenleri derledik.

İşsizlik maaşına yeni düzenleme: 2018 İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik ödeneğinde şartlar esnetiyor. İşsizlik ödeneğinden yararlanma süreleri OECD ülkelerinde olduğu gibi uzatılırken, kesintisiz prim ödeme koşulu kaldırılıyor.

Sürekli çalışma koşulu yerine iş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'na eksik gün bildirenler de işsizlik maaşından yararlanabilecek. Düzenleme yapılıp, 120 gün şartı esnetildikten sonra da 14 bine yakın kişi daha işsizlik maaşı alabilecek.

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) nedir?

Demokratik yapılara ve piyasa ekonomisine sahip 36 ülkenin küreselleşmenin ekonomik, sosyal ve yönetim sorunlarını çözmek ve bu sürecin fırsatlarından faydalanmak üzere müştereken çalıştıkları bir örgüttür.

Üye Ülkeler:

A.B.D., Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kore, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak, Slovenya, Şili, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan.

120 gün prim ödeyerek sürekli çalışma şartı değişiyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarından 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışma şartını değiştireceklerini böylece bu ödenekten daha fazla kişinin yararlanmasını sağlayacaklarını söyledi.

İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının ağır olduğunu dile getiren Selçuk, şunları kaydetti:

"Hak kazanma şartlarından olan son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışma şartını değiştirerek işsizlik ödeneğinden daha fazla kişinin yararlanmasını sağlıyoruz."

Bakan Selçuk, son 16 yılda 6 milyon 470 bin kişinin işsizlik ödeneği almaya hak kazandığını, genel sağlık sigortası primi dâhil toplam 27.7 milyar lira ödeme yapıldığını söyledi. Bu yıl da yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin başvurduğunu kaydeden Bakan Selçuk, 626 bin kişinin ödenek almaya hak kazandığını belirtti. Bakan Selçuk, bu kişilerin yüzde 98'inin özel sektör çalışanı olduğunu da ifade etti.

Mevcut durumda son 120 günde kesinti sayılmayan haller neler?

Hizmet akitleri kendi istek ve kusuru dışında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde; hastalık, ücretsiz izin/aylıksız izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, Kısmi istihdam, grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afet, fesih tarihinde çalışmamış, ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma, kısa çalışma ödeneği, yarım çalışma ödeneği nedenleriyle hizmet akdi devam etmekle birlikte prim yatırılmaması halinde, prim yatırılmayan bu süreler son 120 gün şartının değerlendirilmesinde kesinti sayılmamaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük programda var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük icraat programında da işsizlik maaşına ilişkin düzenlemeye dikkat çekildi.


Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)