HERSEK LAGÜNÜ’NDE 140 TÜR TESPİT ETTİ
Doğa sevdalısı,Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül

 

Altınova BelediyesiKuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, Hersek Lagünü'nde son 15 yılda 140'ın üzerinde kuştürü tespit etti.

Emekli haritamühendisi Fatih Bülbül, hobi amaçlı başladığı fotoğraf çekiminde 140'ınüzerinde kuş türünü tespit etti. Yalova’da yaşayan Bülbül, Altınova BelediyesiKuş Gözlemcisi olarak görev yapıyor.

Doğa Fotoğrafçısı

Türkiye'de farklıbölgelerde görev yaptıktan sonra 1992 yılında Yalova'ya yerleşen bir çocukbabası 59 yaşındaki harita mühendisi Fatih Bülbül, 2015 yılında emekli oldu. Meslekhayatı boyunca doğa fotoğrafçılığına merak salan, özellikle doğada kuş türleriüzerine yoğunlaşan Bülbül, emekli olduktan sonraki 20 yılda çektiği çok sayıdafotoğrafı "kuşbank" olarak bilinen dünyaca ünlü "ibird"sitesine yükledi.

Hedef 300 tür

Osmangazi Köprüsü'nekavis verdiren, bazı türlerin yaz ve kış aylarını ayrı ayrı geçirmesidolayısıyla "kuş oteli" olarak da adlandırılan Hersek Lagünü'ne özelbir ilgi duyan Bülbül, 8 yıldır Altınova Belediyesi tarafından korunan alandakuş gözlemciliğini yürütüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla"Korunacak hassa alan" özelliğine kavuşan lagünde çalışmalarına devameden Bülbül, ulaşılan 253 kuş türünün 300'leri bulacağına inanıyor.

35 yıllık sevda

Mesleğinin yanındayaklaşık 40 yıldır hobi amaçlı doğada fotoğraf çekimi yapan Bülbül, yaklaşık 20yıldır kuş fotoğrafçılığından kuş gözlemciliğine yöneldiğini söyledi.

Bülbül, "Dahabilimsel, daha veri toplayıcı bir hobiye yöneldim. Tabi bir noktada da meslekaslında. Sonuçta verileri alıyorsunuz dünyada bu veriler doğa açısından işeyarıyor. Harita mühendisi olduğum için doğada arazi çalışmalarımız oluyordu. Buzaman zarfında kuşları, doğayı görüyorsunuz. 30-35 yıl önce kuşlarla böyle birilgimiz oldu. Diğer kelebek, memeli hayvanları da izliyordum ama kuşlar benimiçin özel. Burada da Hersek Lagünü var. Önemli bir alan ve yıllar önce buradagözlem yapmaya başladım. O günden beri buraya gelip gidiyoruz. 7-8 yıl öncegözlem yaparken Sayın Başkan Metin Oral ile karşılaştık. 'Bize katkınız olurmu?' diye sordu. Sağ olunsun o günden beri Altınova Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz."diye konuştu.

“Başkan Oral, çok hassas”

Başkan Oral'ın lagüneverdiği öneme de değinen Bülbül, 10-15 yıl önce yaptıkları gözlemlerde alanda100 civarında kuş türü olduğunu belirterek, "Şimdi tür sayımız 253 oldu.Yani nereden nereye gelmişiz. O dönemde kışın gelen flamingolardan 100 bireygördüğümüzde mutlu olurduk. Alanda şimdi kışın 1500'lere çıkan flamingo sayısıvar. Tabi bu da korumayla ilgili. Şuanda 7/24 alanda kuşlar korunmakta."ifadelerini kullandı.

“Alanda 140'ını bizzat gördüm"

Alanda nadir kuştürlerinin de bulunduğunu ve üreme döneminde olan türlerin alanı güvenliolmasından dolayı tercih ettiğine dikkati çeken Bülbül, şöyle konuştu: “Alançok önemli bir alan. Biz buraya gelince başka bir şey düşünmüyoruz, alandakalmak istiyoruz. Böyle olunca da kuşları daha çok seviyorsunuz. Bir taraftanda alanı tanıtarak ülkedeki kuş gözlemcilerini, doğa severleri burayayönlendirmiş oluyoruz. Birçok yerden gelen kuş gözlemcileri buraya geliyor vegüzel zaman geçiriyorlar. Bizler için de iyi bir çalışma oluyor, bizi mutluediyor. O nedenle diyebilir ki kuş güzel bir sevda. Herkese de öneririm. Alanda253 olan tür sayısının yaklaşık 140'ını ben bizzat görmüşümdür ama alana gelenmisafirlerimiz de oluyor. İlk onların gördüğü türlerde oluyor. Dünyada çokönemli kuş gözlemcileri de buraya geliyor. Onlar da katkı sağlıyor ama benyerleşik kuş olduğum için o kadar sayıda katkım oldu."

Eşinin de kendisi gibikuş gözlemciliği yaptığını ve alana geldiklerinde inanılmaz huzurlu ve mutluhissettiklerini aktaran Bülbül, alan sayesinde tüm stresten uzaklaştıklarınısöyledi.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)