DİRENÇLİ KENTLER YALOVA ÇALIŞTAYININ İLK AŞAMASI SONA ERDİ

Yalova Kent Konseyinin organizasyonunda ‘Güçlü Kent Güçlü Gelecek’ sloganıyla düzenlenen Dirençli Kentler Yalova Çalıştayının ilk aşaması sona erdi.

Birçok akademisyenin, kamu görevlilerinin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve oda temsilcilerinin bulunduğu iki günlük çalışma, ara raporların sunulmasıyla tamamlandı.

Çalıştayın ilk gününde, Yalova Valisi Muammer Erol, paydaşlar ve ilgili tüm kurumlar, Yalova Kent Konseyini yalnız bırakmadı.

7 masada alanında uzman kişiler istişarede bulundu

Çevre, Sağlık, Şehir Planlama, Doğal Afetler, Ekonomi – Toplum, Savaş – Göçler ve Akıllı Kentler Yönetişim masaları olmak üzere toplam 7 masada alanında uzman kişiler, ilgili konu üzerine faaliyet yapan kuruluşlarla konuları tartışarak ortak sonuçları ortaya koydular.

Masadaki ara sonuç raporlarının sunulması ve katılımcılara belgeleri verilmesiyle birlikte çalıştayın ilk ayağı son buldu.

Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, çalıştayın önemine değindi

Çalıştaydan çıkan sonuçların, kentin bundan sonraki karar alıcıları ve yöneticileri için de bir rehber olacağını ifade eden Kandemir, "Kentin, var olan ve olacak sorunlarına karşı Dirençli Kentler Çalıştayı'nı düzenledik.

5 ana başlık altında yedi masada görüşülecek olan konularda, değerli akademisyenlerimizin bilgisi ışığında ve tüm paydaşlarımızın katkısı ile yol alacağız. Buradan çıkacak sonuçlar, kentin gelecekteki karar alıcı durumundaki yöneticilerine, kamu kuruluşlarına yardımcı bir rehber niteliğinde olacaktır." diye konuştu.

Rektör Bahçekapılı, “Sürdürülebilir kılmamız şart”

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ise kentleri, yaşayan organizmalara benzeterek, şunları kaydetti: "Biz insanoğlu, yaşamımızı sürdürmek için evler, binalar, sokaklar, caddeler inşa ediyoruz ve bunun neticesinde bir şehir meydana geliyor.

Aslında şehir yaşayan bir organizma. İçindeki her bir değer, her bir varlık da bu organizmanın bir parçası. Dolayısıyla bu organizmayı da tehdit eden birçok etken var.

Doğal afetler, salgınlar, göçler bunlardan bazıları. Dolayısıyla bizim ister doğal yolla ister insan eliyle olsun karşılaştığımız bu sorunlara karşı şehirlerimizin bağışıklık kazanmasını sağlamak zorundayız.

Bu tasarımı ve planlamayı iyi bir yönetim biçimiyle destekleyerek sürdürülebilir kılmamız da şart.

Bu dört ögeyi aynı anda gerçekleştirdiğimizde hem şu ana hem de bizden sonra gelecek nesillere iyi bir şehir, iyi bir dünya bırakırız. O nedenle bu çalıştaydan çıkacak olan sonuçlar son derece önemlidir."

Milletvekili Büyükgümüş, “bu etkinliği çok yerinde ve önemli buluyorum"

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de düzenlenen çalıştaydan çıkacak sonuçların, kentin önündeki süreci şekillendireceğine dikkati çekti.

Büyükgümüş, "Öncelikle Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve toplumların 100 yılda bir hissettikleri bu afet ve çok kısa sürede tekrarlayan depremlerle, depremin yeniden ülke gündeminde en üst sıraya çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Hepimizin zihni bununla meşgul.

Bu konu üzerine düşünüyoruz. Geçmişinde Marmara depreminin acılarını hisseden bir şehrin bu sürece çok değerli bir katkı sunacağını hem tecrübesini hem de gelecekte yapacaklarını, bu konuda sahip olduklarımızı ülkemizin kamuoyuna aktaracağımız bu etkinliği de çok yerinde ve önemli buluyorum." dedi.