‘Yalova ve Türkiye depreme hazır mı?’

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Ozan Burak Cangir, 6 Şubat’ta meydana gelen büyük Maraş depremlerinin 2. yıldönümünde açıklamada bulundu ve deprem gerçeğine dikkat çekti.

Cangir, “Yalova, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde büyük yıkım yaşamış bir ilimizdir. Ancak aradan geçen yıllara rağmen depreme hazırlık konusunda hala yeterli bir seviyede değiliz” dedi. Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Ozan Burak Cangir, 6 Şubat’ta meydana gelen büyük Maraş depremlerinin 2. yıldönümünde açıklamada bulundu ve deprem gerçeğine dikkat çekti. 6 Şubat depreminin yıldönümünde bir kez daha uyarıyoruz bilimsel zemin etüdü ve sağlam yapılaşma hayati önem taşıyor! uyarısında bulunan Cangir, “6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, on binlerce insanımızı kaybetmemize ve büyük yıkımlara neden olmuştur. Bu felaket, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu ve bilime dayalı önlemler almadıkça benzer acıların yaşanacağını bir kez daha göstermiştir. Bugün, bu büyük yıkımın yıl dönümünde Jeoloji Mühendisleri Odası, Yalova İl Temsilciliği olarak bir kez daha uyarıyoruz: Depreme dayanıklı bir Türkiye için bilimsel veriler ışığında hareket etmek zorundayız! Depremler, il ya da ülke sınırı nedir bilmezler! Sadece ülkemiz sınırları içerisinde olan depremlerden değil komşu ülkelerde olan sarsıntılarda ülkemizde acı tablolara neden olabilir. Bilimin ışığında bilimden gelen inanların sözlerine kulak vererek gerekli tüm önlemleri almak ülkemizde yaşayan tüm yurttaşların; en üst düzey yöneticilerden, yerel yönetimlere, üniversite öğrencilerinden, emeklilere varıncaya kadar herkesin sorumluluğunun olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Depremden korunmanın ilk adımı, yapıların inşa edileceği zeminin detaylı bir şekilde incelenmesi ve bu verilere uygun mühendislik çözümlerinin üretilmesidir. Ancak ne yazık ki, ülkemizde hâlâ birçok yapı zemin etüdü yetersiz ya da tamamen yapılmadan inşa edilmektedir. Sağlam yapı ancak doğru zemin etüdüyle mümkündür! Acilen ‘Deprem Master Planı’ oluşturulmalı. Fay hatlarına yakın bölgelerde yapılaşma konusunda daha katı kurallar uygulanmalı. Yerel zemin özelliklerine göre uygun mühendislik çözümleri belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Yapı denetim süreçleri sıkılaştırılmalı, özellikle zemin etütlerinin denetimi bağımsız uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

‘Depreme hazırlık konusunda yeterli seviyede değiliz’

17 Ağustos büyük Marmara depreminden bu yana geçen zaman içinde Yalova’nın depreme hazırlık konusunda hala yeterli seviyede olmadığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Ozan Burak Cangir, “Yalova, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde büyük yıkım yaşamış bir ilimizdir. Ancak aradan geçen yıllara rağmen depreme hazırlık konusunda hala yeterli bir seviyede değiliz. Türkiye genelinde olması gerektiği gibi Yalova’da da bilimsel zemin etütleri her projede özenle denetlenmelidir. İlimizde Zemin Etüt çalışmaları Kaytazdere, Altınova, Subaşı, Taşköprü, Tavşanlı, Çınarcık, Esenköy ve Teşvikiye belediyelerinde Jeoloji Mühendisi istihdamı olmadığı için maalesef kontrol mekanizması bulunmamaktadır. Acilen ilimizde tüm ilçe ve belde belediyelerimizde Jeoloji Mühendisleri işe alınmalı ve denetimler sıklaştırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Yetkililere, yerel yönetimlere ve halka seslenen Cangir, “Bilim insanlarının uyarılarını dikkate alın! sağlam zemin etüdü yapılmadan tek bir çivi çakılmamalı! Depreme dayanıklı yapılaşma için gerekli tüm önlemler alınmalı! Kentsel dönüşümün önünü açmak için tüm Yalova birlik olup, kenetlenerek bu kanayan yaraya çözüm üretmek zorundadır. Deprem öldürmez, ihmal öldürür! 6 Şubat depremlerinin acısını bir daha yaşamamak için, bilimin ışığında hareket etmekten başka çaremiz yoktur” diyerek sözlerini tamamladı.

Yalovanedio.com Haber Ajansı

https://www.yalovagazetesi.com/yalova-ve-turkiye-depreme-hazir-mi