SAİM ÇOTUK/İSMAİL ÖZTÜRK
Yalova’nın tüm mesken atıklarının arıtmasını yaparak temizlenen suyu, derin deşarj sistemi ile denize veren YASKİ, en büyük gideri durumundaki enerji maliyetlerini aşağıya çekebilmek için geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği arıtma tesisi üzerine Güneş Enerji Sistemi (GES) ile Türkiye’ye örnek oldu. Yalova’da 10 aydır aktif olarak çalışan ünite, arıtmanın toplam enerji giderinin 3’te 1’ini karşılıyor. Tesis, bu kadar süre içerisinde Türkiye’de birçok belediye ve kurumun dikkatini çekti.
Tesis Türkiye’de ilk
Tesisin Türkiye’de güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten ilk arıtma tesisi olduğunu söyleyen YASKİ Birlik Başkanı Ahmet Kumali, havuzlar üzerine kurulu tesisin Türkiye’deki birçok kurum tarafından örnek alındığını dile getirdi. Proje ile başta Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de yakından ilgilendiğini söyleyen Başkan Kumali, “Bu tesis ile arıtmamızın toplam enerji giderinin 3’te 1’ini karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıl kurulumu tamamlanarak hayata geçen proje ile Türkiye’ye örnek olduk. Tesisimiz 1 Ağustos 2019’da enerji üretmeye başladı. 11 ayda 800 bin TL’lik üretim yaptı. Hayata geçirdiğimiz bu GES Projesi havuzlar üzerindeki kurulu güç anlamında dünyanın en büyük ülkemizin ise tek projesidir. Bu tesisimizle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgileniyor, BUSKİ ve BASKİ de yakından ilgileniyor. Bu kapsamda Yalova’mız pilot bir il konumunda” dedi.
“Yaptığımız iş doğru bir iş”
Birlik Müdürü Yasin Bıyıklı da yapılan projeden alınan verimle ne denli yerinde bir yatırım yapıldığını gözlemlediklerini söyledi. Projenin Türkiye için bir ilk olması nedeniyle titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Müdür Bıyıklı, “1 yıldır görüyoruz ki yaptığımız iş doğru bir iş. 4 havuz üzerine 3 bin 360 panelimiz bulunuyor. Bu panellerimizde herhangi bir sıkıntı olduğu zaman bunları sistem üzerinden tek tek görebiliyoruz. 11 ayda 800 bin TL’lik üretim yaptı bu tesis. Bu tabi mahsuplaşıyor, enerji giderlerimizden düşüyor. GES olduğu halde tesisimize aylık 200 bin TL elektrik ücreti geliyor. Tüm enerjimizi kendimizin üretebilmesi için 2 megavat enerjiye daha ihtiyacımız var. Tabi bunun için yeni kaynak yaratılması gerekiyor. Fırsat yakalarsak, bu gibi projeleri daha hayata geçirebiliriz” şeklinde konuştu” diye konuştu.